Sunday, August 2, 2015

Γεωργία Ταρσούλη: Ήμουν κι εγώ εκεί

Πριν από 50 και πλέον χρόνια, κυκλοφόρησε μια σειρά εικονογραφημένων παιδικών αφηγημάτων με τον γενικό τίτλο Ήμουν κι εγώ εκεί. Συγγραφεύς των διηγημάτων ήταν η Γεωργία Ταρσούλη (1916 - 1986) [1], δημοσιογράφος, λαογράφος και συντάκτρια στη Διάπλαση των Παίδων
   Το κάθε αφήγημα μοιραζόταν ως αυτοτελές τεύχος από τη βιομηχανία απορρυπαντικών ΒΙΑΝΙΛ, μαζί με το ΡΟΛ, από τις αρχές του 1964. Τα κείμενα έγραφε η ίδια η Γεωργία Ταρσούλη, ενώ την επιμέλεια για την εικονογράφηση είχε το σχεδιαστικό επιτελείο της εταιρείας ΚΟΥΣΕΝΤΟΣ [2,3]. Η εκτύπωση γινόταν στο εργοστάσιο γραφικών τεχνών Ο. Περβολαράκη - Β. Λυκογιάννη [2].
   Σ' αυτή την ιστοσελίδα αναρτώνται τα 8 αφηγήματα, που κυκλοφόρησαν, σε μορφή pdf, σε μια προσπάθεια διάσωσής τους και με την ελπίδα ότι οι νεότερες γενιές θα νιώσουν τη χαρά και τη συγκίνηση που νιώσαμε κι εμείς ως νεαροί τότε αναγνώστες, αλλά και το άνοιγμα ενός μεγάλου παραθύρου σε τόσους άγνωστους - τότε για μας - κόσμους. 
   Αν κάποιος έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σειρά αυτή, παράκληση να μου στείλει σχετικό σημείωμα με email, ώστε να το προσθέσω.


Βιβλιογραφία σχετική με τη Γεωργία Ταρσούλη
  • Μάτσας Ν., "Μικρή ενθύμηση Γεωργίας Ταρσούλη", στα Μεσσηνιακά Χρονικά 2003-2007, τρίτος τόμος.
  • Πολυμέρου - Καμηλάκη Α., "Η Γεωργία Ταρσούλη - Η Θητεία της στο Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών (1937-1946)", στα Μεσσηνιακά Χρονικά 2003-2007, τρίτος τόμος.
  • Ταγωνίδη-Μανιατάκη Ε., "Γεωργία Ταρσούλη, μια ζωή, ένα μυθιστόρημα", στα Μεσσηνιακά Χρονικά 2003-2007, τρίτος τόμος.

Σημειώσεις
  1. Φιλόλογος, λαογράφος και λογοτέχνης, κόρη του γιατρού Ιωάννη Ταρσούλη από την Κορώνη (πηγή, ανάκτηση 11 Νοεμβρίου 2014). Σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές της στη Γαλλία (Σχολή Λαϊκής Τέχνης Λούβρου), στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Σταδιοδρόμησε ως υπάλληλος στο Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών και εργάστηκε επίσης ως συντάκτρια και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Διάπλασις των Παίδων (1935-47), ενώ συνεργάστηκε και με διάφορες εφημερίδες, περιοδικά και με την ΕΡΤ. Παράλληλα ασχολήθηκε και με τη λογοτεχνία, κυρίως την παιδική. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (πηγή, ανάκτηση 11 Νοεμβρίου 2014). 
  2. Πληροφορίες από μήνυμα που αναρτήθηκε από κάποιον ανώνυμο στην ιστοσελίδα www.retromaniax.gr, το 2009 (εδώ). 
  3. Πληροφορία από το εξής σχόλιο, που άφησε η κα. Μαρία Αδαμαντίδου (δημοσιογράφος και ιστορική ερευνήτρια) στην προηγούμενη ιστοσελίδα (http://pmquotes.blogspot.gr/2009/05/blog-post.html), όπου ήταν αναρτημένα τα αφηγήματα: "Θα ήθελα να αναφέρω ότι την εικονογράφηση των τευχών 1,2,3 και 8 φιλοτέχνησε ο Αιγυπτιώτης ζωγράφος Σταμάτης Βασιλείου από το Κάιρο. Ο Στ. Βασιλείου είχε λαμπρή σταδιοδρομία ως ζωγράφος αφισών, γραφίστας, τοπιογράφος κ.λπ.στην Αίγυπτο μέχρι το 1962 οπότε εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Εδώ εργάστηκε πολύ και με την ίδια επιτυχία στη διαφήμιση, εικονογράφηση περιοδικών και βιβλίων, μεταξύ πολλών πολλών άλλων". Η ίδια ανάρτησε στη συνέχεια άλλο ένα σχόλιο: "Θα ήθελα να κάνω μία διόρθωση. Μετά από προσεκτική εξέταση,πιστεύω ότι το τεύχος 2 (Κρήτη), τελικά δεν το εικονογράφησε ο Βασιλείου. Αλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι στην τελευταία σελίδα του τεύχους 8, υπάρχει υπό τύπον προαναγγελίας εικονογράφηση (του Βασιλείου) για τεύχος Νο.9 για τη Ρώμη του Νέρωνα. Προφανώς αυτό το τεύχος δεν βγήκε ποτέ...".



6 comments:

  1. ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ για την ανάρτηση σε PDF !
    Τα έχω και έντυπα, εκτός από 3. Τα 4-6-8 τεύχη. Μακάρι να τα έβρισκα... Μιας και μεγάλωσα με αυτά - η ηλικία μου είναι τέτοια ώστε τα έζησα στην εποχή που κυκλοφόρησαν..., αλλά τα 4 και 6 χάθηκαν στην πορεία του χρόνου ενώ, το 8, δεν το είχα ποτέ. Και, για πρώτη φορά, θα το διαβάσω από το δικό σας PDF !
    Ευχαριστώ και πάλι !
    Χριστός Ανέστη !

    ReplyDelete
  2. Σας διαβιβάσουμε μια ανάρτηση που είναι αφιερωμένη στην μνήμη της αείμνηστης Γεωργίας Ταρσούλη μαζί με τα θερμά μας συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας να μείνει η μνήμη της ζωντανή

    http://homericithaca.blogspot.com/2018/10/blog-post_22.html#more

    ReplyDelete
  3. κ. Γεωργία Ταρσούλη, όπου κι αν είστε, σας ευχαριστούμε τόσο πολύ που μας δίνατε ανείπωτη χαρά κάθε φορά που ανταλλάσσαμε τα καπάκια της ROL με τα υπέροχα εικονογραφημένα βιβλία σας, που παίρναμε όχι από το βιβλιοπωλείο, αλλά από το μπακάλικο της γειτονιάς... Ο Αλκης και τα ταξίδια του υπήρξε για μας του '60 εξαιρετική εμπειρία!

    ReplyDelete
  4. Επίσης, θερμές ευχαριστίες για τα τεύχη σε pdf. θα τα διαβάσω στα εγγόνια μου...

    ReplyDelete
  5. Ευχαριστώ πολύ. Είχα ορισμένα τεύχη που στη συνέχεια τα έχασα. Τα ψάχνω χρόνια και χάρηκα που τα ξαναβρήκα ψηφοποιημένα....

    ReplyDelete
  6. Σας συγχαίρω για την υπέροχη ανάρτησή σας!

    ReplyDelete